17 juin 2005

Horia-Roman Patapievici, Subversiunea, (note de lectura)

Articol apărut în Dilema Nr.253, 28 nov. - 4 dec. 1997.
„Ceea ce insa nu mai este personal, si transcende accidentul biografic, este convingerea celor mai multi dintre noi ca atit ordinea, cit si dezordinea au devenit, in acest ceas tirziu al modernitatii, la fel de inacceptabile sau la fel de inaccesibile.”
E sub demnitatea unui om sã se lase modelat de arbitrariul poftei ori de lipsa de fantezie a imprevizibilului.
Stupidus (lat.) – încremenit şi prost.
„Subversiunea nu este un act venial de dislocare a intepenirii: este o instalare in actiunea care face posibila ruinarea infinita. […] Spiritul subversiunii este spiritul care elimina inradacinarea, temeiul, realitatea argumentului fundationist. Subversiunea este legea celui care, pornind de la contestarea unei ordini, antreneaza in deconstructie, cu forta irezistibilului, orice constructie, oricit de utila sau de venerabila ar fi.”
„Principiul subversiunii este solidar cu afirmatia: nu exista un temei al lumii. Spiritul subversiunii consta in proliferarea universala a lipsei de temei. Lumea in care nimic nu mai poate in genere avea temei este lumea subversiunii triumfatoare. Noi suntem comod instalati in utilajul mental care ne indreapta vertiginos spre o astfel de lume.”
„Prin urmare, data fiind apoteoza lipsei de temei, subversiunea nu poate avea un principiu intern de limitare. In jocul pe care l-a declansat cu exasperarea noastra nu exista figura de sah-mat. Spiritul subversiunii este la fel de ilimitat ca si constiinta ca la lipsa de temei a lumii si a omului nu exista alternativa.”
Două trăsături ale subversiunii:
 proliferarea indefinită a secvenţelor orizontale;
 existenţa unui dat care se sustrage prin chiar punerea lui.
Dacă singurul dat acceptat de subversiune este chiar cel care se sustrage prin punerea lui, atunci judecăţile de adevăr nu mai sunt posibile, fiind înlocuite cu judecăţile de contemporaneitate.
Gânditori conservatori: Burke, Maistre.
Subversivul Cioran.
Subversiunea înseamnă:
 domnia timpului;
 supremaţia prezentului;
 negarea rădăcinilor;
 descompunerea tradiţiilor;
 deconstrucţia lumii.

Aucun commentaire: